Определяне  на репелентната активност срещу бълхи и кърлежи на електронно ултразвук – предаващо устройство (със батерии) за котки и кучета, наречено Tickless Pet.

Определяне  на репелентната активност срещу бълхи и кърлежи на електронно ултразвук – предаващо устройство (със батерии) за хора, наречено Tickless Adult.

Лаборатории по медицинска микробиология и инфекциозни болести

Ветеринарен факултет

Университет Камерино

Професор: Виченцо Кутери

 

Съдържание:

1.       Въведение

2.        Описание на продукта

3.       СЪстав на продукта и характеристики

4.       Определяне на репелентната активност срещу бълхи

5.       Заключения

 

1.  Въведение

Опаразитяването със бълхи  представлява най- широко разпространената външна паразитоза при компанийните животни, и през последните години тяхната поява във градска среда нараства все повече и повече. Причината за това е растежа на кучешката и котешката популации в градските райони.

 Контрола на опаразитяването с бълхи е базиран на комбиниране на няколко стратегии, включително използването на инсектициди върху животните и обкръжаващата ги среда.

 

Има много фармакологични агенти които са достъпни на пазара, които са активни срещу бълхи във възрастен  и/или незрял стадий, които се продават в различни форми(формулировка): за локално приложение: Imidacloprid: Advantage, Advantix; Fipronil(Frontline, Metaflumizone: Promeris; Selamectin: Stronghold) и за орална употреба use (Spinosad: Comfortis; Nitenpyram: Capstar; Lufenuron: Program.

 

При избора на анти-паразитен продукт който да бъде използван върху животни, различни характеристики трябва да бъдат взети под внимание, като скорост, продължителност и спектър на действие, съвместимост с други лечения, произход на съпътстващи ефекти, „дързост” на ползване (по отношение на възрастта на кучето) и начина на използване (системно или локално приложение).

 

Скоростта на действие е важна, ако искате бързо да спрете храненето на  бълхите (например в случай на алергия от бълхи ) или ако бълхите се хранят и от собственика. Ако животното страда от алергичен дерматит (FAD), не е препоръчително да се използват локално действащи  продукти в контакт с променената и възпалена кожа.

 

Изборът на противопаразитен продукт трябва да се извърши въз основа на лекотата на употреба (съответствие) от страна на собственика, и на честотата на контакт на животното с вода. Тъй като продуктите на локална употреба са локализирани в повърхностния слой на кожата, изследвания са показали, че тяхната ефективност не се влияе от минимално използване на вода, но тя може да бъде намалена чрез прилагането на шампоан или голямо количество вода.

 

 В допълнение, те са краткотрайни, така че трябва да се прилагат веднъж месечно. Използването на орално прилагани продукти не се влияят от честите вани или шампоан, но тяхната продължителност действие е средно 24-48 часа (с изключение на Spinosad) и те могат да бъдат придружени, макар и в редки случаи, със странични ефекти върху храносмилателната система като повръщане (което може да намали абсорбцията на агента) , да взаимодействат с други фармакологични лечения (ако се провеждат), и обърнат техните ефекти.

 

 

Накрая следва да се подчертае, че голяма част от противопаразитните фармакологични продукти които се използват може да не могат да се прилагат кучета на възраст по-малка от 8-14 седмици.

По отношение на спектъра на действие, някои търговски форми съчетават адултициди с инсектицидни Регулатори на растежа (IGR) като Метопрен, Пирипроксифен или с инхибитори на растежа (IDIS), като напримерЛуфенурон.

Когато се създаде програма за контрол на бълхите, дори ако се процедира по едно и също време,  със агресивен контрол на околната среда,незрелите стадии на бълхите продължават да нарастват  до възрастни, така че проблемът с бълхите  може да продължи  до няколко седмици след началото на лечението.

Освен това опаразитяването с  кърлежи  също  е сериозен проблем,тъй като те могат да действат по различни начини и да  причинят значителни проблеми, включително и да предават различни  инфекциозни заболявания.

Механизмите им  на действие са различни и могат да бъдат реализирани чрез механично и химично действие: с помощта на рострума те проникват и разкъсват кожата на животните като инжектират на входа на раната антикоагулант, хистолитични и обезболяващи вещества, които помагат да се избегнат реакции от страната на гостоприемника.

Друго действие е анемията която може да се развие:кърлежите се хранят с кръв и масивно опаразитяване  може да доведе до тежка загуба на кръв.

 

Някои видове кърлежи инокулират токсин, и предават болести; чрез слюнчените жлези кърлежите разпространяват огромно разнообразие от патогени:

•Ehrlichiosis, заболяване на кучета и хора, където етиологичният агент е Ehrlichia Canis;

•Rickettsiosis, заболяване, причинено от Rickettsia conorii, който е отговорен  при хората за Mediterranean Boutonneuse fever (Марсилска треска);

•Борелиоза, също наречен Лаймска болест, причинена от Borrelia burgdorferi, е заболяване, което засяга кучета и хора;

•Анаплазмоза, заболяване, причинено от микроорганизми от род Anaplasma, които са отговорни за тежки и понякога смъртоносни анемии;

• Котешка инфекциозна анемия, болест предавана от бълхи и кърлежи, причинена от Mycoplasma haemofelis, един вътреклетъчен микроорганизъм, отговорен за разрушаването на червените кръвни клетки, в резултат на което се развива  тежка  хемолитична анемия, която може да доведе до смъртта на котката.Това са, разбира се, само някои от последиците от заразяването с бълхи и кърлежи на домашните животни и хората.

Разглежданият продукт наречен "TickLess Pet" за животни и  "TickLess Adult" за хора се продава като „революционно устройство срещу бълхи и кърлежи/”

Поради тази причина производителят ме попита, професор Виченцо Кутери, от факултета по микробиология и паразитология и факултета по инфекциозни болести и патология по птиците и отговорен за Лаборатория по медицинска микробиология и инфекциозни болести към Ветеринарният факултет в Камерино, да потвърдя ефикасността на ултразвука, предаван от "TickLess Pet/TickLess Adult" с цел редуциране на броя на наличните паразити, и инхибиране(подтискане) на техният растеж при кучета, които със сигурност са били опаразитени.

 

2.Качествено и количествено описание на  "TickLess Pet/TickLess Adult".

Продукта се продава в единични разсфасовки и се идентифицира(изглежда) както на снимката.

 

3.Свойства и характеристики на "TickLess Pet" / "TickLess Adult"

Предоставени технически бележки от производителя.

 

"TickLess Pet"

Технически бележки за продукта

 

•Какво е: това е революционно, интелигентно устройство срещу бълхи и кърлежи, за котки и кучета.

•Кой трябва да го използва: котки и кучета от всички възрасти и размери, в частност стари и болни животни, кученца и котенца, лактиращи женски, и животни живеещи във семейството.

•Кога е полезно: винаги, като превантивна профилактика и като лечение по време на месеците, през които се срещат паразитите( Март до Октомври)

•Как работи: като изпраща серии от ултразвукови импулси, които са способни да въздействат на бълхите и кърлежите, като ги държи настрани от животното и  същевременно затруднява опаразитяването. Устройството е напълно безопасно за хора и животни, нетоксично и без миризма.

•Регулация: автоматична. Веднъж щом капачката е свалена, устройството започва да работи без да са необходими последващи регулации. Натискайки бутона може да проверите работният процес по всяко време.

 •Радиус на действие: 1,5метра на открито в околната среда.

•Живот на батериите(не презареждащи) 10-12 месеца, което е за цял сезон.

•Тегло: 10 грама

•Размери: като малък ключодържател(талисман) 4.0x 2.8 x 1.5 см

•Материал: поликарбонат и синтетична, противоалергична гума

•Опаковка: във кутии, съдържащи 22 парчета, и в кашон съдържащ 4 кутии(88 парчета).

 

"TickLess Adult"

Технически бележки за продукта

 

•Какво е: това е революционно, интелигентно устройство срещу бълхи и кърлежи, разработено за хора.

• Кой може да го използва: всички, възрастни, зрели хора и деца.

•Кога е полезно: винаги, при разходки навън, в частност в периода от Март до Октомври, по време на работа или забавления( къмпингуване, риболов, игра на голф, на пикник, по време на ексурзии, при работа на полето, в селски райони...)

• Как работи: като изпраща серии от ултразвукови импулси, които са способни да въздействат на бълхите и кърлежите, като ги държи настрани . Устройството е напълно безопасно за хора и животни, нетоксично и без миризма.

•Регулация: автоматична. Веднъж щом капачката е свалена, устройството започва да работи без да са необходими последващи регулации. Натискайки бутона , устройството може да бъде включвано и изключвано при нужда.

•Радиус на действие: 3 метра на открито в околната среда.

•Живот на батериите(не презареждащи) зависи от употребата, но поне 3000 часа.

•Тегло: 20 грама

•Размери: като малък ключодържател(талисман) 6.0x 2.7x 2.1см

•Материал: поликарбонат и синтетична, противоалергична гума

•Опаковка: във кутии, съдържащи 16 парчета, и в кашон съдържащ 6 кутии(96 парчета).

 

4. Определяне  на репелентната активност срещу бълхи и кърлежи

Целта на задачата е Определяне  на репелентната активност срещу бълхи и кърлежи на ултразвуковото устройство (TickLess Pet / TickLess Adult) в контролиране на опаразитяването със  Ctenocephalides felis / canis(това са бълхи) и кърлежи от различни родове и видове, при кучета.

В частност способността на устройството да редуцира броя на бълхите и кърлежите при кучето,   е направена оценка на липсващият растеж в  техният брой, както и  продължителността на ефикасност до 30 дни след прилагане.

Теста е проведен в два общински кучкарника.  И в двата са избрани по 30 обекта които да бъдат включени в изследването. Един от критериите за избор е  кучето да не е било третирано през предишният месец с външно приложими спон – он пестициди, или през  предишните 3 месеца със противопаразитни каишки срещу бълхи и кърлежи, и минималният брой бълхи и кърлежи открити върху тялото на кучето(според процедурата описана по-долу) е поне 4. Кучета със тъмна козина и кожа или със много гъста козина са били изключени от изследването, защото преброяването на паразитите би било по-трудно изпълнимо и би довело до фалшиви резултати.

 

Избраната процедура за изброяване на паразитите е чрез щателно оглеждане на обекта за 5 минути: През това време оператора повдига и размества козината на кучето за да се визуализира кожата му и да се преброят общия брой на наличните паразити.Преброяването е било извършено в областта на хълбоците и вентралната зона(където нормално е по-лесно да бъдат открити паразити ако козината липсва или е малко): в частност перинеалната зона,  вътрешната част на бедрата, корема и ингвиналния регион,задницата – частта от зоната на опашната  линия.

 

За всеки обект е попълнен въпросник със личните данни на кучето  и физически характеристики, и присъствието на вероятни симптоми или лезии, възникнали в резултат на директно или индиректно действие на паразити.

 

Преброяването на всички обекти, включително и последващите контроли са били извършени от същият оператор за всяко подразделение.

 

През първият ден от изследването са избрани 30 кучета, които са били номерирани и разделени на 3 групи от по 10: (2 контролни групи и 1 тестова(лечебна) група.

Трите групи са хомогенни(доколкото това е възможно) по отношение на количеството паразити по кучетата.

 

Трите групи се състоят:

Група А – 20 субекта, третирани със активирано ултразвуково устройство.

Група B– 5 субекта, третирани със спот- он пестицид, базиран на Fipronil and Lufenorun; на тези субекти е поставено ултразвуково устройство но не е активирано.

ГрупаC– нетретирана контролна група: 5 субекта със прикрепено, но неактивирано ултразвуково устройство.

 

Всички кучета са били екипирани със устройството  и оператора не можел да различи дали устройството е активирано или не, и към коя група е принадлежат кучетата, той е направил сляпо преброяване без никаква външна намеса.

 

Субектите, участващи в експеримента са били държани в отделни боксове по време на  цялата продължителност на изследването, в идеалния случай в единични боксове за някои кучета в едно и също състояние.

 

Първият контрол се извършва 3 дни след началото на изследването, а следващите две контроли ще се извършват2 и 4 седмици след началото на изследването, за да може да се потвърди  ефективността на продукта в рамките на един месец.

 

При всяко контролно изследване се извършва  преброяване на паразитите при всички пациенти, включени в изследването, като се  използва гореописаният метод.

 

В допълнение,  е съставен кратък въпросник,в който са отбелязвани вероятни подобрения или  влошавания на продължаващата симптоматиката, или появата на странични  ефекти, в резултат от  използването наустройството или на спот-он пестицида.

 

Оценка на ефикасността на устройството TickLess Pet   за контролиране на опаразитяването с  бълхи / кърлежи при кучета

 

 След наблюдаване за 5 минути и преброяване на общия брой на съществуващите паразити в перинеална зона,вътрешната част на бедрото му,задницата в зоната на опашната линия, корема и ингвиналната област.

 

5. Заключения

Получените резултати след 30 дни от активирането на продукта доказват ефикасността на "TickLess Pet", тъй като концентрацията на бълхи и кърлежи не се е увеличила в нито един от пациентите, участващи в експеримента.

В контролната група, където "TickLess Pet" не е бил  активиран,но фармакологично  се третира  с пестицид, при Т1 се наблюдава драстично намаляване на паразитите, и тази ситуация остава стабилна за целия срок на експеримента.

В контролната група животни, където "TickLess Pet" не е била активиран и не се лекува с

химикали, броят на паразитите са останали стабилни, докато в някои случаи дори леко се е увеличил.

Накрая в групата от животни, третирани с активиран "TickLess Pet", броят на паразити остава

Стабилен, а принякои индивиди се наблюдава и лек спад.  При нито един случай не се установи увеличаване на концентрацията на паразитите.

Следва да се отбележи, че при някои индивиди, принадлежащи към всяка група, някои устройствата (Н. 4)  е трябвало да бъдат заменени, тъй като те не са работили редовно, вследствие на ухапвания от кучета по време игра едно с друго.

Все пак сесмята , че това не влияе на експеримента по никакъв начин, тъй като максималният

период на неактивност е 12 часа.

"TickLess Pet" изглежда е в състояние да предотврати атаките на паразитите  от околната среда срещу  гостоприемника.

За по-добро използване на устройството е предложено да се третира  със фармакологично активни продукти, и след това да се активира устройството  за да се избегне ново заразяване.

По време на цялата фаза на експеримента не са регистрирани  звукови смущения от страна на операторите.

Получените резултати от използване на "TickLess Pet" / "TickLess Adult" потвърдиха ефикасността на продукта, който може да се използва без никакви съпътстващи ефекти, при пациенти, които показват призраци на опаразитяване със кърлежи / бълхи, с цел да се избегне влошаване на ситуацията,  както  и при здрави лица, с цел да се предотврати опаразитяване.

Created by WebTrade.bg