Кърлежи. Видове кърлежи, идентификация и признаци за нападение. Болести, причинявани от кърлежи.

Кърлежи. Общ преглед и видове.

Кърлежи, видове и разпространение. Основните семейства кърлежи по света са три типа. Единият от тях е самостоятелен клас, а другите се делят на твърди и меки. В България се срещат около четиридесет подвида кърлежи. Най-много са твърдите кърлежи: пасищен, кучешки, говежди кърлеж и някои меки кърлежи, като кокошинки или крастни кърлежи.

Кърлежите са малки безкрили паразити и са паякообразни. Въпреки общоприетата заблуда, те не принадлежат към насекомите, а към акарите. Повечето кърлежи се хранят с кръв, а някои видове, като крастните и други акари, консумират човешка кожа и отпадни телесни продукти. Тук ще видим твърдите кърлежи, а още за меки кърлежи ще научите в страницата за акари.

 

Кърлеж на пинцета

Кърлежите живеят в зелени райони, с висока влажност и сянка. Те се крият в гори, гъсталаци, високи треви, плевели, ниски храсти, шуми и листаци. Веднъж нападнал жертвата, кърлежът пропълзява дискретно по тялото, търсейки окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи. Най-често ще го намерите в свивки на колене, под мишницата, в косата, зад ушите или близо до скалпа.

Различните видове кърлежи имат предпочитани приемници, между които животни, кучета, птици, змии и хора. Често ще прихванете кърлежи, сядайки или стъпвайки в трева, върху която преди е лежала овца, крава, куче или друго животно, от което са паднали.

Основните проблеми, свързани с кърлежи не са толкова свързани с ухапването им, колкото с болестите, които могат да пренесат, ако са инфектирани с опасни бактерии в стомаха си. Видовете кърлежи са над 850, а повече от сто могат да пренесат тежки и опасни заболявания.

Външен вид и физика на кърлежите. Как изглеждат те?

Кърлежите са много малки паразити. Размерът им е променлив, в зависимост от вида, пола, етапа на развитие и консумираната кръв. Женските кърлежи са по-едри от мъжките. Големината на кърлежите варира от точица, през главичка на топлийка до зърно от леща.

Всички кърлежи имат по осем пипала (крака), а ларвите и нимфите им са с по шест. Чрез сетивните си органи те усещат жертвата по отделените топлина, аромат, въглероден диоксид, изпуснат от дъха и други стимули.

Възрастните твърди кърлежи са с малко тяло и грапава повърхност. Цветът им е от сивкав до червеникаво кафяв и черен, според вида и количеството приета от жертвата кръв.

До превръщането си във възрастни, твърдите кърлежи преминават през четири фази на развитие: яйце, ларва, нимфа и кърлеж. Във всеки етап след яйцето те смучат кръв.

Твърдите кърлежи имат в горната си част хоботче, пригодено за разрязване на кожата и смукане на кръв. Над хранителния орган, често наричан глава, има щит. Той е твърда обвивка, покриваща изцяло или частично гърба, за защита от натиск и въздействия.

С кръв се хранят основно женските кърлежи след оплождането, а мъжките умират скоро след ухажването. При смукане на кръв, размерът на женските нараства стремглаво, докато достигне до 400 пъти над първоначалния, в зависимост от вида. Щитчето седи непроменено, а тялото се издува, докато кърлежа не заприлича на балонче с мидичка на върха си.

Кърлежите нямат отделена от тялото глава, както насекомите. Те разполагат с хранителни органи в горната част на тялото си. Между предните пипала на кърлежа са обособени чифт челюсти, с форма на странично обърнат клюн. Те разрязват кожата и защищават хоботчето.

Хоботът, с който кърлежите смучат кръв от жертвата има характерна форма, подобно наредени един зад друг връхчета на стрели. Тази структура на котва позволява лесно проникване в плътта, а насочените назад куки препятстват измъкването.

При хранене, кърлежите изпускат от жлезите си антикоагулант и лепкав секрет, който ги циментира към жертвата. Лепкавата слюнка се отделя в мястото на смучене временно. След наяждане, лепилото се разгражда напълно, освобождава кърлежа и той пада на земята.

Предните пипала на кърлежите представляват чифт къси, високо мобилни крачета. При впиване те се движат странично, докато хоботът се забива в повърхността на кожата.

Всички кърлежи са високо плодовити. За една до три седмици, оплодената женска снася до 3000-4000 яйца, в зависимост от вида си. Яйцата се отлагат от женските кърлежи след наяждане и падане от приемника. Те са скупчени на гроздове, подобно рибешки хайвер.

Как да идентифицирате нападение от кърлежи?

Ако подозирате терен за нападнат от кърлежи, минете бавно през него, влачейки полека дебел бял плат с широчина метър зад себе си. За да не се свива, можете да сложите прът в долната му част. При популация кърлежи, те ще наскачат по платното и лесно ще се видят.

При захващането си, кърлежите изпускат упойващо вещество и не се усещат, докато не се наядат. Нарастнали, те се напипват или виждат с просто око, дни след впиване в жертвата.

При първото си ядене, кърлежите рядко заразяват приемника с паразити. Пренасянето на патогени става едва след часове. Този факт има важно отношение към ранното намиране на кърлежите, за предотвратяване на потенциално заболяване или зараза.

Най-добрият начин за предпазване на кърлежи е да вземете превантивни мерки. Предстои ли ви разходка сред тревисти и гористи местности, бъдете нащрек. Носете светли дрехи, с дълги ръкави и крачоли, по които кърлежите ще се различат лесно.

По време на преход сред треви и гори, избягвайте тъмни, влажни места и неутъпкани треви. След разходката се съблечете и прегледайте внимателно навсякъде. Още по-добре, помолете близък да ви огледа за кърлежи по скалпа, около косата, зад ушите и по гърба.

Ларвите на твърдите кърлежи са микроскопични точици, трудно забележими с просто око, особено по домашните любимци и животните. Преглеждайте редовно козинката им. При налични петънца по кожата ги следете всеки ден. Вижте различаване на петна от бълхи.

Ако усетите втрисане, температура или видите обрив до месец след разходка в природата, проверете се внимателно за налични кърлежи. Видите ли симптоми на възпаление с кръгли червени петна, редувани от светли широки кръгове, незабавно осведомете лекаря си.

Често се препоръчва затъкване на дрехите в ботуши и стягането им с ластици. Това помага условно, но кърлежа пълзи и под дрехите. Бъдете сигурни, че седнете ли в пасищни треви, ще се приберете с кърлежи по вас. Преглеждайте се винаги и избягвайте съмнителни места.

Болести, причинявани от кърлежи?

Кърлежите са паразитите, най-чести причинители на болести, на второ място след комарите. Лаймската болест се причинява в над 70% чрез ухапвания от кърлежи, като повечето хора са заразени в частните си зелени терени и дворове, нерядко през домашни любимци.

Пренасяните от кърлежи болести имат подобна симптоматика. Жертвата развива треска, висока температура, липса на апетит и обрив. Забелязва се накуцване, подуване в ставните връзки или болки в тях. При наличие на тиф може да се развие кървене от носа. Около ухапването се формира характерно кръгово петно, което по-късно се развива в по-голямо.

Лаймската болест е изключително тежко заболяване, придружено от треска, обриви, мускулни, ставни болки и подуване на лимфните възли. При липса на лечение и бърза реакция, развитието й сред животни и хора може да доведе до фатален край.

Твърдите кърлежи могат носят опасни заболявания, причинени от вируси и патогени, с които са заразени. Пренасяни от кърлежи болести са туларемия, бруцелиоза, Ку-треска, петнист тиф, протозои, Лаймска болест, анаплазмоза, бабезиози, енцефалити, ерлихиози, хеморагична треска, рикетсиози, вирусни инфекции, бактериози, анемии и парализи.

Created by WebTrade.bg